2015. szeptember 12.

#49 Szelencekonyhás Szelencefélsiker



A sajttortával sokáig inkább Kösz, nem!, mint Nyami ide vele! volt a kapcsolatom. Nem igazán tudom megmagyarázni, hogy miért... Talán a fejemben nem sikerült összetennem a sajttorta létjogosultságát, vagy egyszerűen nem ettem olyan egetrengető foodgasmmel járó tortát, amivel a sajttorta felkerülhetett volna a Nyami ide vele! listára.
A jeget a LaDelizia mennyei, isteni szavakkal szinte leírhatatlan mogyorókrémes sajttortája (apropó, nálatok is megszólaltak a fanfárok?) törte meg - és azóta is értetlenül állok magam előtt. Mégis miért voltam annyira elutasító a sajttortával? Miből gondoltam azt, hogy a sajttorta nem más, mint egy túlértékelt túrótorta?

Balgaság, Ági a neved! Jöjjön tehát a bocsánatkérés, a hozsánna a sajttorták sajttortájához: íme a Szelence-féle mogyorós csokis sajttorta.
A tovább gombra mindenki a saját felelősségére kattintson, a képek miatt túlzott nyáltermelés várható.




A sajttorta készítés alapötletét Carmen kolléganő adta, aki meglepett a "világ legegyszerűbb japán sajttorta" receptjével. Három alapanyag, több edény, víz, gőz, sütő... Bár alig kellett valami az édességhez, az elkészítés módja elrettentett a konyhatündérkedéstől.
A ma bemutatásra kerülő recept végül nem a "legegyszerűbb japán sajttorta", hanem egy mindmegettés sütés nélküli csokis mogyorós csoda.

Mindmegette barátunk szerint a recepthez szükségünk van az alábbiakra:

  • 35 dkg krémsajt (Mascarponet használtam)
  • 15 dkg zabkeksz (nálam csokidarabkás Győri Édes)
  • 1,5 dl habtejszín (khm, 2 dl)
  • 7 dkg vaj (ehhez kivételesen nincs megjegyzés)
  • 6 dkg porcukor (púúúdercukker)
  • 7,5 dkg tejcsoki (nem hiszem, hogy találtam 7,5 dkg tejcsokit itthon)
  • 2,5 dkg mogyoró (mogyorós volt a tejcsoki, close enough)
  • 15 szem mogyorós csokibonbon (mini Kinder Bueno)
  • 1 tk vanília esszencia (maradjunk abban, hogy ízlés szerint!)
Első és legfontosabb lépésként kóstoljuk meg a kekszet, hogy elég finom-e. Miután nyugtáztuk, hogy a keksz elég finom, egy hosszú és stresszes nap után kapjuk fel a klopfolót és törjük apró darabokra. Most vegyünk szépen egy nagy levegőt, és örüljünk annak, hogy levezettük a feszkót! 
Olvasszuk meg a vajat, majd amikor felolvadt keverjük hozzá a feszkómentesítő kekszet. Ha ezzel a roppant bonyolult művelettel megvagyunk, terítsük el a kb. 20 cm-s tortaformánk alján a kekszes-vajas keveréket. Miután ügyesen elterítettük az alapot, tegyük be egy kicsit a hűtőbe alukálni. 




Ameddig az alapunk boldogan szuszog a hűtőben, jöhet a krém! A krémsajtot a porcukorral szépen selymesre keverjük, másik kezünkkel habbá verjük a tejszínt a vanília esszenciával. Miután ezzel megvagyunk (közben dicsérgessük magunkat hangosan, hogy mennyire nagyon ügyesek vagyunk!), forgassuk (mondom forgassuk, ne keverjük) össze a porcukros krémsajtot a habbá vert vaníliás tejszínnel.
A mogyorós bonbonokat (Kinder Buenot) vágjuk fel apróbb darabokra, majd forgassuk bele a porcukros-krémsajtos-vaníliás-tejszínhabba. Örömködjünk, hogy mennyire ügyesek vagyunk, komótosan nyalogassuk le a kanálról/robotgépről a krémet, és ami megmaradt, azt kanalazzuk rá a kekszes vajas morzsára.
Fedjük le a nagy művet egy fóliával, és küldjük el egy hosszabb hideg üdülésre a hűtőszekrénybe.



Amikor úgy gondoljuk, hogy megdermedt a krém, menekítsük ki a hűtőből, olvasszuk fel vízgőz felett a csokoládét, és öntsük nyakon az olvasztott csokoládéval a krémet. Miután a csokoládé szépen elterült a krémen, tegyük vissza a sajttortát a hűtőbe, hogy meg tudjon dermedni a csoki.

Feljegyzés magamnak:

  • a kekszet jóval apróbbra kell törni - nem, nem azért, hogy jobban levezessük a feszkót, hanem alapból apróbbra kell törni
  • jóval több olvasztott csoki kell a tetejére
  • ne legyünk türelmetlen oktondi pockok, nyugodtan toljuk be a sajttortánkat egy egész éjszakára a hűtőbe, hogy szépen megdermedjen


Mit gondoltok, kipróbáljátok otthon? 


3 megjegyzés:

  1. Ufff! Nagyon guszta, de iszonyú sok kalória lehet benne. :D Egyszer majd talán elkészítem, de az utóbbi időben inkább diétás sütiket csináltam. :)

    VálaszTörlés
  2. Remélem, hogy megcsinálom! Mindenképp követve az utasításaidat és levezetni a feszkót, lenyalogatni a keverőt és dicsérgetni magamat... :D

    VálaszTörlés

Kedves Szelencenyitogató!

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és megosztottad velem a véleményedet!