2015. június 13.

#36 - André Kertész és Szigetbecse kiállítás a Mai Manóban - részsiker



Legnagyobb bánatomra, szégyenletesen kevés alkalommal jutok el fotókiállításokra, pedig kevés jobb dolog van annál, mint állni egy fénykép előtt, és és hápogni, kattogni, hogy mennyire csodálatos. Az ismerőseim pont ezért nem járnak velem kiállításokra, sokak szerint túlságosan "időpazarló" dolog egy kép előtt 10-15-20 percet állni. (A rekordot egy ljubljanai plakátkiállítás tartja - 30 percet időztem egy plakát előtt, és ha nem lökdösnek arrébb, még maradtam volna.)
A héten Péter barátom felvetette, hogy menjünk el a Mai Manóba megnézni egy kiállítást André Kertész és Szigetbecse címmel. 



Aki nem ismerné André Kertész nevét, azzal szívesen megosztom, hogy Kertész egy magyar származású fotóművész, az egyetemes és magyar fotográfia egyik legnagyobb alkotója. 
Szigetbecséhez különös kapcsolat köti, gyerekkorának nagy részét töltötte itt. Később (a wikipedia szerint...) szerelmi bánatában önkéntesként bevonul, és a háborút, a frontot fényképezi. A világháborúban megsebesül, két évig ápolják Esztergomban, itt készülnek az "uszodai"képei - főként az "öcsköst", és szerelmét fényképezi. 
Később Párizsba költözik, itt művész körökben mozog, majd 1936-ban New Yorkba költözött feleségével. 


A Mai Manóba menni mindig olyan ünnepélyes. Ott áll ez a régi társasház, a bejáratnál a "Salve" felirattal, és ahogy átlépem a küszöböt megszáll valami földöntúli nyugalom. Felfelé a csigalépcsőn azért szalad egy picit a szív, pont úgy, mint amikor fényképeket és izgulok, hogy elkapjam, csapdába csaljam, és kockába zárjam a pillanatot. Ilyenkor szeretnék valami parányi csodát, és repes a szívem, hogy az emeletre érve meglesz az a csoda, ott lesz a falon, és büntetlenül nézhetem addig, ameddig csak akarom. 


A Mai Manóban most 119 Kertész fotográfiát láthatnak az érdeklődök, illetve az első emeleten vetítenek egy dokumentumfilmet is Kertészről - ki más kérdezné a fotográfust, ha nem Kepes András...? Remek interjú az idős Kertésszel, művészetről, életről, és alázatról - "Túl büszke voltam ahhoz, hogy azt mondjam a szüleimnek, vegyenek nekem egy kamerát." 



Fekete-fehér Kertész valóság frontról, Szigetbecséről, életről. 

Hol: Mai Manó Ház, Budapest, Nagymező utca 20.
Belépő: felnőtt 1500 Ft, diák-és nyugdíjas 700 Ft.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 11-19 óra között 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Szelencenyitogató!

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és megosztottad velem a véleményedet!